Kan du tapetsera med en papperstapet, klarar du av att sätta upp en våtrumstapet med största sannolikhet. Det ställer dock högre krav på valet av tapeter, lim och fogvätska eftersom väggarna i ett våtutrymme hela tiden utsätts för fukt. Allt man använder bör vara anpassat för våtrum annars finns det risk att du efter ett tag har fukt och mögel i det nyrenoverade badrummet.

Valet av material

Våtrumstapeter finns i olika tjocklekar. En tunnare kvalitet är smidigare att arbeta med och är lättare att få att sitta riktigt snyggt i hörnen. En tjockare kvalitet är lite mer otyplig men minskar däremot risken för att underliggande materia ”lyser igenom”. Förutom själva tapeten behöver du köpa vattenfast spackelmassa, våtrumslim, fogvätska, vattenfast fogmassa och sodalösning.

Förarbetet

Börja med att undersöka väggarna i badrummet ordentligt. Det bästa är att den gamla tapeten får sitta kvar, då slipper då lägga tid på underarbetet och får du ytterligare skydd mot eventuell fukt och mögelangrepp. Men då måste väggarna vara väldigt släta och det får inte stå fukt bakom den gamla tapeten.

Innan du sätter igång med arbetet ska badrummet torka upp ordentligt. Använd därför varken dusch eller badkar en vecka innan du ska tapetsera. Du kan ta bort handfat och toalettstol för att komma åt bättre, men då ska du vara helt säker på att du kan sätta dem på plats igen när du har tapetserat färdigt. Ofta är det bättre att låta sanitetsporslin och rörfästen sitta kvar på sina platser, tapetsera runtom och sedan täta fogarna med en speciell tätningsmassa.

Rengör väggarna noga med sodalösningen. För att du ska vara riktigt säker på att våtrumstapeten ska fästa ordentligt stryka väggarna med en grundfärg för inomhusbruk.

Efter tapetseringen

När tapeten sitter på plats är det dags att foga alla skarvar med fogvätska, avsedd för våtutrymmen. Vätskan smälter ihop med tapeten och det blir absolut vattentätt. Använd en vattenfast fogmassa för att foga nederkanten på våtrumstapeten, runt rör, dörrfoder, handfat och andra ställen där tapeten är skuren.

Den vattentäta fogmassan ska även användas vid senare eventuella borrhål, exempelvis när du sätter upp handdukshållare, spegel eller hyllor. Massan är osynlig. Låt tapetlim och fogvätska få torka cirka en vecka innan du börjar använda ditt nytapetserade badrum.