Att renovera ett badrum är i allmänhet dyrt, från cirka 100.000 kronor och uppåt. En stor del beror på kraven som finns på material och fackmannamässigt utförda arbeten gällande våtrum. Badrumsinredning är också förhållandevis kostsam, eftersom de ska sitta länge bör de vara av hög kvalitet – lätta att göra rent, hållfasta och inte vara känsliga för slitage och fukt.

Vilken är din budget?

Du kan börja med att titta på din budget ”hur mycket kan jag tänka mig att betala” och ”hur mycket har jag råd med”. Gå till banken och be din bankman räkna på ett eventuellt lån för att få fram en månatlig avgift och en kalkyl för ditt hushåll. Ofta är det så att en badrumsrenovering höjer värdet på din lägenhet eller hus, så du kan ofta få lånet till en bra ränta.

Offerter och råd på vägen

Du kan också börja från andra hållet – att ringa till två- tre olika företag som specialiserat sig på badrumsrenoveringar. Be dem om tips, råd och om slutligen om offerter på det som ska göras. Utgå från din prioritetslista och be dem göra tillägg på allt som inte ingår i det du ”måste” ha gjort.

Bara bygghjälp, eller även projektledning?

Om du kan tänka dig att vara din egen projektledare i bygget kan du spara in en del pengar. Många badrumsrenoverare erbjuder en helhetslösning där de anlitar underentreprenörer, bokar tider, ser till att de kommer in och att de gör sitt jobb. Kan du tänka dig att själv ringa runt till rörmokare, elektriker, byggare och kakelsättare för att boka möten och åka hem för att sköta låsöppning m.m. så kan du spara en del pengar. Men det kräver såklart att du har den tiden och att du läser på lite extra från regelverket.

En del företag som tar helhetsansvar i byggandet kan låta dig ta hand om vissa delar själv, för att spara in lite pengar. Exempelvis rivning, bortforsling av skräp och byggmaterial.

 

bathroom-437210